فهرست مطالب

ادب پژوهی - پیاپی 5 (تابستان و پاییز 1387)

فصلنامه ادب پژوهی
پیاپی 5 (تابستان و پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مدیرمسئول صفحه 7
    در این مقاله حیات شعری قیصر امین پور، شاعر معاصر فارسی (متوفی 1386) در سه دوره با عنوان سه سبک فعال، منفعل و انعکاسی از هم متمایز شده است. این تقسیم بندی بر اساس تمایزهای زبانی (در قلمرو واژگان و نحو)، بلاغی (در تصویرها و صناعات) و اندیشه شکل گرفته است. حیات شعری شاعر، در سه دوره حماسی (فعال)، رمانتیک غمگنانه (منفعل) و تقدیرگرایی درونگرا (انعکاسی) در سه رنگ سرخ، خاکستری و بی رنگ تبیین شده است. نتیجه آنکه قیصر امین پور از لحاظ بیان حساسیتهایش در مواجهه با جهان و جامعه شاعری صادق است و «روح زمان» به روشنی در شعرش بازتاب یافته است. شعر او گزارش راستین مناسبات شاعر با هستی و جامعه و تغییرات و تحولات ایدئولوژیک است
  • محمود فتوحی صفحه 9
    در این مقاله حیات شعری قیصر امین پور، شاعر معاصر فارسی (متوفی 1386) در سه دوره با عنوان سه سبک فعال، منفعل و انعکاسی از هم متمایز شده است. این تقسیم بندی بر اساس تمایزهای زبانی (در قلمرو واژگان و نحو)، بلاغی (در تصویرها و صناعات) و اندیشه شکل گرفته است. حیات شعری شاعر، در سه دوره حماسی (فعال)، رمانتیک غمگنانه (منفعل) و تقدیرگرایی درونگرا (انعکاسی) در سه رنگ سرخ، خاکستری و بی رنگ تبیین شده است. نتیجه آنکه قیصر امین پور از لحاظ بیان حساسیتهایش در مواجهه با جهان و جامعه شاعری صادق است و «روح زمان» به روشنی در شعرش بازتاب یافته است. شعر او گزارش راستین مناسبات شاعر با هستی و جامعه و تغییرات و تحولات ایدئولوژیک است.
  • نعمت الله ایران زاده، مریم شریف نسب صفحه 31
    در روند تکاملی شعر در دوره معاصر، علاوه بر کاربرد ویژه اوزان عروضی و ایجاد انسجام نسبی در بندهای شعر، برای تقویت فرم ویژه و رسیدن به ساختار، شاعران در عین توجه به امکانات بلاغی جدید، از ظرفیتهای نگارشی هم سود جسته اند؛ مثلا برای بیان حالات و ایجاد شعر تجسمی و دیداری، به نحوه نوشتن کلمات و استعداد واژگان در تقطیع پذیری و فضاسازی، توجه نشان داده اند. از جمله امکاناتی که شاعران نوگرای معاصر از آن درجهت تقویت فرم و رسیدن به ساختار هنری و کلامی و اجرای دقیق شعر، بهره برده اند، نشانه های سجاوندی است. این نشانه ها علاوه بر کاربرد خاص برای بیان انواع و اقسام جمله ها و درست خوانی ترکیبات و واژگان، در دوره جدید به خصوص در بین پیروان اسلوب نیما، به منزله عضوی از ساخت هنری و ساخت شعری، جنبه نشانه شناختی و دلالتی ویژه ای یافته است که تحلیل آنها می تواند تفاوت نگرش شاعران معاصر را به پدیده ها نشان دهد. این جستار، تلاشی است برای نشان دادن اهمیت نشانه های نگارشی در شعر امروز و گشودن دریچه ای کوچک به چشم اندازی گسترده که بررسی و دقت بیشتری را می طلبد
  • بهزاد برکت صفحه 61
    ادبیات در جلوه های سه گانه اش یعنی شعر، نمایش و ادبیات داستانی، در هر دوره، به شیوه های خاص به «انسان» و «حضور او در جهان» نگریسته است، اما عمیق ترین، فراگیرترین و انتقادی ترین نگاه به انسان را به گونه ای از ادبیات داستانی به نام «رمان» واگذار کرده است. درواقع، این ویژگی ها، در پاسخ به یک نیاز تاریخی، زمینه های شکل گیری رمان را فراهم کرد و به آن امکان داد تا مناسب ترین عرصه ادبی برای درک موجودیت و هویت انسان باشد. مقاله حاضر به استناد چنین دریافتی، این پیشنهاد را مطرح می کند که رمان می تواند بستری برای درک ابعاد هویت یک جامعه در دوره ای مشخص باشد. از این جهت می کوشد با در نظر گرفتن ظرفیتهای رمان، نه فقط به عنوان گونه ای ادبی، بلکه به عنوان پدیده ای فرهنگی که در گفتگوی مدام با عناصر متغیر یک منظومه فرهنگی، واقعیت رمان را شکل می دهد و اسباب پویایی آن می شود، نوعی روش شناسی را برای شناخت جلوه های هویت از منظر رمان معرفی کند. در گام آخر، این روش پیشنهادی به صورت یک الگوی کاربردی در مورد یک رمان مشخص به کار گرفته می شود تا دستاوردهای آن در حوزه شناخت ابعاد هویت آشکار گردد.
  • محمد دبیر مقدم صفحه 91
    مفاهیم زبان، گویش، لهجه و گونه از مفاهیم بسیار اساسی و پرکاربرد در زبان شناسی است. علاوه بر آن، با توجه به تنوع زبانی در ایران و اهمیت مطالعه زبانها و گویشهای مورد مخاطره و تهدید و گاه رو به زوال، توصیف آنها از اولویتهای مطالعات زبانی است. در اینجا نخستین پرسشی که پژوهشگر با آن روبه رو می شود تعریف مفاهیم پیش گفته است. این مقاله می کوشد با بررسی کاربرد این مفاهیم در آثار زبان شناسان ایرانی به تدقیق آنها کمک کند.
  • نصرالله امامی، بهروز مهدی زاده فرد صفحه 129
    هر پدیده نسبتا دامنه داری که دارای سیری پیش رونده باشد، ساختار روایی ساده ای را در بطن خود می پروراند. در این ساختار ساده گویی، عناصر تشکیل دهنده پدیده از نقطه A به سمت B، از Bبه سمت C و... حرکت می کنند؛ شبیه رشد تکاملی دانه تا مرحله درخت شدن و میوه دادن. آنچه به ساختاری پیش رونده و روایی شکل داستانی می بخشد، گشتارهایی است که از سوی نویسنده/ راوی بر پیکره موضوع تحمیل می شود؛ این گشتارها در توالی خطی- زمانی داستان قابل تحلیل اند. مقاله حاضر، در تحلیل ابعاد زمانی روایت داستانی، بر دو مدخل اصلی زمان روایت و دامنه زمانی روایت شدگی تاکید دارد: در مدخل نخست با سه گونه زمان تقویمی، زمان حسی و زمان روایت مواجه می شویم. در مدخل بعدی مقاله نیز، پنج محور کلی صحنه، گسترش، چکیده، حذف و زمان حال اخلاقی مطرح خواهد شد؛ توضیح اینکه ضمن تطبیق مباحث مطرح شده با نمونه هایی از رمانهای معاصر، در پایان هر مدخل، قصه هایی از مثنوی نیز، متناسب با موضوع، ارائه و تحلیل شده است.
  • مصطفی گرجی صفحه 161
    نگارنده در این مقاله سعی می کند با توجه به اهمیت مولوی و کرکه گور در جهان بینی عرفان اسلامی و مسیحیت؛ نوع قرائت آن دو را در زمینه کهن الگوی ایمان ابراهیمی بررسی و اشتراکات و افتراقات آن دو را در هنگام خوانش این واقعه (متن) نشان دهد. مهم ترین اشتراک مولوی و کرکه گور در این زمینه، گذر از سطوح ظاهری واقعه و رسیدن به حقیقت عمل قربانی فرزند است که حاصل نگاه ویژه آن دو در ساحت دینی و فراتر رفتن از ساحت اخلاقی عمل است. مولوی و کرکه گور- علی رغم اختلاف در برخی نکات- با گذر از صورت قصه به ویژگی خود عمل و نتایج آن پرداختند و وظیفه انسان مؤمن را در ساحت دینی تسلیم شدن در برابر خدا می دانند. تسلیم و ایمانی که نوعی حالت دل سپردگی شورمندانه به خداوند است. کرکه گور درباره عمل قربانی فرزند، چهار تصویر ارائه می کند که نگاه مولوی از میان آنها تا حدودی به تصویر دوم نزدیک است و آن اینکه ابراهیم یقین دارد فرزندش زنده خواهد ماند. ابراهیم بر این اساس رمز خلوص، از خود گذشتگی، تسلیم و توکل، و مظهر عاشقان از جان و مال و فرزند گذشته معرفی شده که در اصل مقاله به صورت تطبیقی بدان خواهیم پرداخت.
  • فاطمه کاسی صفحه 183
    یکی از زیباترین داستانهای هفت پیکر نظامی، داستان پادشاه سیاه پوش است. این داستان به دلیل ویژگی هایی که دارد زمینه را برای بازخوانی مجدد از منظر نظریه های ادبی معاصر از جمله ساختارگرایی مهیا می سازد. ازآنجاکه ساختارگرایی در ادبیات، از خود نظام ادبیات به عنوان مرجع بیرونی آثاری که بررسی می کند، استفاده می کند، جایگاه ارزشمندی در مطالعات ادبی دارد. مقاله حاضر به بررسی ساختار داستان پادشاه سیاه پوش از منظر رمزگانهای بارت می پردازد. این رمزگانها عبارت است از رمزگان معناشناسانه، رمزگان فرهنگی، رمزگان هرمونتیک، رمزگان نمادین و رمزگان اعتباری. در رمزگان کنش روایی از نظریات گرماس بهره جسته ایم. این مقاله می کوشد شاهدهای عینی و ملموسی از داستان پادشاه سیاه پوش بر اساس رمزگانهای بارت ارائه کند، برای مثال در سطح ظاهری رمزگان معناشناسانه از حرص آدمی سخن به میان می آید، اما در سطح استعاری از میوه ممنوعه، معراج و نظایر آن گفتگو می شود. داستان پادشاه سیاه پوش عجیب ترین داستان هفت گنبد نظامی است و بیش از همه آنها دارای ظرفیت قرائتهای ادبی نوین است. این داستان همچنین در میان داستانهای دیگر قدیمی ایران بی نظیر یا دست کم نادر است.
  • صفحه 201
  • صفحات 3-10
|
  • Mahmood Fotoohi Page 9
    This Article recognizes tree voices and styles in the works of contemporary Persian poet, Qeysar Aminpour's (d. 2007). His tree voices are active, passive and reflexive. This classification has based on language (lexical and syntax), imagination (images and figures) and idea. Tree different periods of the poet's life have been presented in tree colors. Red is dominant color in his epic period (active); gray in his sadly romanticism (pasive) and finally the style of his fatalism (reflexive) period is colorless. The article concludes that Aminpour is a true poet because he represents his real feelings of the world and social, and his poems show obviously the sprite of time and His true relations with the ideological changes in Iran.
  • Neimatullah Iranzadeh, Maryam Sharif Nasab Page 31
    In the evolutionary trend of poetry in the present age alongside the special application of prosodic meters and relative cohesiveness in the stanzas, poets while focusing upon modern rhetoric potentialities, have also utilized writing capabilities to strengthen a specific form and to reach at an artistic structure. For example, they concentrate upon the writing style and lexical capacity through dissection while creating the desired atmosphere. One of the possibilities having been used by the contemporary modernist poets to enrich the form and the linguistic-artistic construction, as well as to exactly represent the poems is using punctuation. These signs, besides their special application for describing numerous kinds of sentences and correct reading of phrases and words, in the modern poetry and especially in the works done by the followers of Nima’s style have attained semiotic aspects and particular signification as a part of artistic-poetical structure, Their analysis can indicate the diversified viewpoints of contemporary poets about different phenomena. This research is an attempt to indicate the importance of the signs of writing in the modern poetry with a view to open the new phase in a vast perspective which requires more attention and exactness.
  • Behzad Barekat Page 61
    Literature, throughout its history, has revealed its outlook on "Man and the world he lives in", by means, i.e. the three major genres of poetry, drama and fiction, but it has preserved its most profound, comprehensive, and critical view on man for "Novel", as a form of fiction which came into existence to satisfy the needs of an all-embracing study of human beings. Novel, as such, has been of the highest capacity for identifying the characteristics of a the society it depicts and its people. Based on such a presumption, this article suggests that "Novel" is fully justified for tracing the identity of a society in its various aspects.The article, puts forward then, a methodology that by going beyond the mere literary character of the novel, tries to scrutinize its dynamic entity as a cultural phenomenon.Finally, as the practical part, the paper presents the achievements of this methodology through applying a model based upon it, on a Persin novel.
  • Mohammad Dabir-Moghaddam Page 91
    The terms ‘language’, ‘dialect’, ‘accent’, and ‘variety’ are among the basic notions in linguistics. These notions are particularly important in the context of Iranian linguistics. In this article, I will show that there is a lot of disagreement on the use of them among the Iranian scholars. This discussion, I hope, will contribute to the clarification and specification of the terms and can lead to the creation of standardization and consensus in their use.
  • Nasrollah Emami, Behrooz Mehdizadeh Fard Page 129
    Every wide-scope and progressive phenomenon is naturally provided with a simple narrative structure in which the components move from A to B, and from B to C, as if a seed grows to be a tree. In fact the narrative structure takes form trough transformations applied to the corpus by the author/narrator in order to be analyzed in their temporal sequences.This article, through analyzing the temporal dimensions of narrative, lays emphasis on the time of narration as well as the time-span in which the story is narrated. As to the former, the article deals with the linear time, sensual time and time of narration; concerning the latter, the paper pays attention to the opsis, story development, précis, ellipsis, and historie ethique. Finally all the topics discussed are supported with the examples of modern novels, and at the end of each section the related anecdotes of mathnavi are presented and analyzed.
  • Mostafa Gorji Page 161
    Righter in this article attempts with notice to Mewlana importance in the mysticism world and Kierkegaard in the Christian world; Analyses type of looking both of them and displays unity of reading both of them. The most important of participation Mewlana and Kierkegaard in this ground is escape from story form and arriving to story truth namely sacrifice of son that display value of this accident in the thought Mewlana and Kierkegaard with observation to religious world and ground. Mewlana and Kierkegaard –in spite of details difference– attend to accident principle and its conclusion to pass story form and know duty of believer human in the religious space namely submission versus god. Submission and faith that is sensational belonging and dependence to god. With this point, Kierkegaard presented four narration about sacrifice of son that Mewlana point of view is nearby to second narration and that Abraham to have faith that will be survive his sun. on this base Abraham is symbol of sincerely and generosity and Submission that we will allude in the article.
  • Fatemeh.Kasi Page 183
    “The king in black” is the most beautiful story in Nizami’s “haft peikar”. Because of the characteristics of this story, the basis is prepared for rereading of it based on contemporary literary theories which structuralism is one them. Structuralism in literature pursuing a paradigm as a external reference of works which investigates, uses system of literature and because of this reason has a precious place in literary studies. This paper investigates the story “the king in black” by drawing upon Barthes’s idea of cods. The codes are “proairetic code”, “connotative code”, “cultural code”, “hermeneutic code”, “Symbolic code”, and “credit code”. In the discussion on proairetic code we have made use of the theories of Gramas. This article tries to offer tangible example in the story based on three theories for instance on the level of the connotative code human greed has been depicted, but from the metaphorical aspect the forbidden fruit or the idea of ascension etc. have been discussed. “The king in black” is the most wonderful story in Nizami’s “haft gunbad”, and it has the potentials for new literary readings more than any others. And among the Iranian classical stories this story is matchless or, at least, rare.